Daar zijn we weer!!
Door: Gwenda en Maarten
Blijf op de hoogte en volg Maarten en Gwenda
21 November 2010 | Syrië, Damascus
Sinds ons vorige bericht is er weer een hoop gebeurt en de afgelopen maand is voorbij gevolgen!
We hebben bezoek gehad, Maarten heeft geprobeerd onze auto vanuit Israel naar Syrië te brengen, Gwenda is een paar dagen naar Jordanië geweest en Vettel is wereldkampioen geworden!
Op 18 oktober landde Maarten Alderden in Damascus om een kleine week bij ons op bezoek te komen. Helaas was het werkrooster al gemaakt toen hij besloot te komen en daardoor kon Maarten niet veel extra tijd vrij maken. Gelukkig had hij veel wisselende diensten in Damasus en daarom was er uiteindelijk nog best wel wat tijd om samen op pad te gaan. Omdat Maarten moest werken zijn Gwenda en Maarten Alderden samen naar Krak de Chevaliers geweest, een groot kasteel noord van Damascus. Verder zijn we met zijn drieën naar Bosra geweest, een historische stad met een oud theater in zeer goede staat. Ook hebben we in stijl de verjaardag van onze gast gevierd met een sushi diner in het meest prestigieuze hotel van de stad! De laatste dag zijn de heren nog naar de Hamam gegaan voor een grote schoonmaakbeurt. Al met al was het een geslaagde week en hadden de Maarten’s voor het eerst in bijna een jaar weer wat qualitytime! (Eerst was Maarten Alderden in Afghanistan, toen waren wij op reis, in de zomer was Maarten Alderden in Australie en daarna vertrokken wij naar Syrië )
De week daarna was Maarten weer op de Golan-hoogte om zich voor te bereiden op zijn tweede en laatste test. Gwenda had diezelfde week niet echt belangrijke afspraken ;) en besloot lekker naar Aqaba in Jordanië te gaan. Omdat de bus pech kreeg moest er gewacht worden op vervangend vervoer. Hierdoor duurde het allemaal nog wat langer dan verwacht maar daardoor kwam Gwenda bij toeval in dezelfde bus als Maarten’s Chief en zijn vrouw terecht. Small world! Twee dagen heerlijk in de zon gelegen, een boek gelezen, gesnorkeld, gedoken en uit eten geweest met Maarten’s Chief en zijn vrouw in hun vijf(!) sterren hotel! De terugreis was ook weer een heel avontuur aangezien de busmaatschappij Gwenda niet meer aan boord wilde nemen omdat ze geen visum had…Grrrrr (Aangzien ze die aan de grens moet kopen omdat ze geen visum krijgt omdat we niet getrouwd zijn…. Grrrrr) Uiteindelijk met een auto bij de grens aangekomen, alle stempels, belasting aanslagen en visakosten betaald bleek er geen taxi te rijden naar Damascus……Grrrr Alle taxi chauffeurs hadden namelijk veel te veel tax-free sigaretten aan boord en wilden dus niet langs het tijdelijke politie checkpoint net achter de grens….Grrrrr Uiteindelijk de grens over gelopen en een Jordaanse privé taxi weten te charteren naar Damascus waar Gwenda midden in de spits met de andere passagiers aan de rand Damascus aan de snelweg werd afgezet…. Grrrr Na een hele frustrerende reisdag was ze dan toch nog op tijd voor het geplande etentje om te vieren dat Maarten met een excellent was geslaagd voor zijn examen!!! Ondanks de hussle met het reizen was het zeker de moeite waard.
Op 4 november ging Maarten onze auto ophalen in Israel. In de vroege ochtend werd hij afgezet bij de militaire grensovergang (en tevens enige grensovergang tussen Syrie en Israel) om de Volvo op te pikken op een UN kampje net op Israelisch grondgebied. Bij de grensovergang werd duidelijk dat je enkel in militair pak de grens kunt passeren terwijl Maarten dit niet aanhad en de collega met zijn militaire spullen net wegreed. Best vervelend als je er dan achterkomt dat er geen netwerkdekking is! Afijn, nadat het uiteindelijk toch was gelukt, koers gezet richting de grens tussen Israel en Jordanie. De grensovergangen zijn hier altijd een lastig en langdurig proces. Uitchecken: stempelkaart halen, auto uitschrijven bij de ‘customs’, stempel halen bij de’ immigration’, discussieren of je wel of niet moet betalen omdat je met een service paspoort reist, onduidelijkheid waar je heen moet, etc! Uitchecken Israel dus, Inchecken Jordanie (zelfde verhaal maar in omgekeerde volgorde) om vervolgens koers te zetten naar de grens tussen Jordanie en Syrie. Het navigeren moest aan de hand van een vaag printje van googlemaps aangezien een fatsoenlijke kaart van Jordanie onvindbaar lijkt (best lastig als je door het centrum van Irbid moet zonder bordjes, stad anderhalf keer zo groot als Amsterdam). Na aanwijzingen van taxichauffeurs en politieagenten dan toch bij de grens aangekomen. Jordanie uitchecken, Syrie inchecken......helaas, dit feest ging niet door aangezien ze er achter kwamen dat Maarten in Israel is geweest. Terug naar Jordanie en richting de andere grenspost. Jordanie uitchecken en Syrie inchecken......helaas, wederom geen succes na 2 ½ uur onderhandelen, uitleggen, smeken, bedelen, etc. ZUCHT! Inmiddels was het al donker en had hij maar 1 keus, weer helemaal terug. Inchecken Jordanie en richting de grens met Israel. Hier aangekomen bleek de grens al dicht en besloot Maarten de auto ergens in een dorpje te parkeren om vervolgens achterin in slaap te vallen. Midden in de nacht werd hij wakker van het schudden van de auto omdat er 4 mannen probeerden deze open te maken. Geschrokken van iemand die achterin lag te slapen dropen ze af. Uiteindelijk besloot Maarten de auto maar een eindje te verplaatsen, wat resulteerde in een filmachtige achtervolgingsrit van 5 mannen op jacht naar een Volvo. Gelukkig was de Volvo veel sneller en dus werd de jacht gelukkig in het voordeel van Maarten beslecht! De rest van de nacht vol met adrenaline gewacht tot eindelijk de grens open ging. Daarna weer Jordanië uitgecheckt, Israël ingecheckt (auto gaat zelfs door een X-ray scanner) om vervolgens weer de auto op exact dezelfde plaats te parkeren als 28 uur eerder! Leuk man, dat Midden-Oosten........
Weer een week later mochten we Ruud en Marian (ouders van Maarten) welkom heten in Damascus. Aangezien het voor hen de eerste vakantie buiten Europa zou worden hadden we een uitgebreid programma opgesteld om ze kennis te laten maken met Syrië, de moslim cultuur, de Arabische cultuur en ons leven hier. De eerste dag zijn we in Damascus gebleven om door de stad te wandelen. We hebben een behoorlijke wandeling gemaakt met als hoogtepunten het bezoek aan de souk (permanente markt) in de oude binnenstad en de grootste moskee van Syrië. In de moskee werd gebeden toen we daar waren en dat was best indrukwekkend om te zien. De volgende dag vertrokken we naar Krak de Chevalier en daarna door naar Aleppo. Op weg naar ons hotel in de oude binnenstad van Aleppo kregen ze echt het gevoel in de middeleeuwen te zijn gestapt en dat beeld klopt ook wel aardig als je daar in de souk loopt. We hebben er de citadel bekeken en door de stad gewandeld voordat we weer richting het zuiden vertrokken. De tweede nacht in een heerlijk luxe hotel in Hama geslapen nadat we ’s avonds erg lekker hadden gegeten en een stadwandeling hadden gemaakt om de beroemde en mooi verlichtte waterraderen te bekijken. (Die overigens niet draaien aangezien er nauwelijks meer water stroomt door Syrië ) De volgende dag via Maalulu, een christelijk bedevaartsoord in de bergen, weer terug naar Damascus. De laatste dag hebben we rondgereden op de Golan-hoogte, het werkgebied van Maarten, waar we ook op zijn militaire post mochten kijken. Uitgeput maar tevreden hebben we Ruud en Marian de volgende ochtend weer naar de luchthaven gebracht. Het was een erg leuke en gezellige week.
Deze week is Maarten weer op de Golanhoogte en als hij terug komt aanstaande dinsdag, vertrekken we voor een paar dagen naar Jordanië om samen naar Petra en Wadi-rum te gaan. Lekker vier dagen samen op vakantie en daarna komt Stephanie hier cultuur snuiven. Ook daar kijken we weer echt naar uit!
We kunnen wel zeggen dat we het heel erg naar onze zin hebben hier en het is vooral ook erg leuk omdat er zo veel mensen zijn die hier langs willen komen! Voor iedereen die nog graag wil komen; februari, begin juni, juli en augustus zijn nog vrij. Verder zijn we al zo’n beetje volgeboekt!! Snel iets afspreken dus!!!
Tot in december als we in NL onze kerstvakantie vieren!!!
21 November 2010 - 08:52
Wouter:
Weer een fijn reisverslag! Leuk jullie via de skype gesproken te hebben, brengt de verhalen nog dichterbij. Binnenkort weer even zou ik zeggen. Groeten -
21 November 2010 - 09:36
Mia Stevens:
Gezellig om weer jullie boeiend geschreven reisverslag te lezen. Ik merk dat ik het met nog meer belangstelling lees nu we weten dat we daar in maart zelf ook zullen zijn. We kijken er naar uit. Maar eerst tot in december ergens. -
21 November 2010 - 09:48
Hennie:
Tja... idd best spannend zo'n auto-kampeer ervaring :-)
Lang leve de Europeese PK's
Goed te horen dat jullie het daar (nog steeds) naar jullie zin hebben. Houden zo!
Groeten... -
21 November 2010 - 11:20
Ruud En Marian:
Wij vonden het fantastisch in Syrie en hebben de smaak te pakken. We hebben nu tickets naar de andere kant van de Syrise grens geboekt en gaan de laatste week van het jaar t/m 3 januari naar Israel.
Gr. R&M. -
21 November 2010 - 12:09
Jasper:
Hoi Maarten en Gwenda,
Leuk om weer een nieuw verhaal te lezen. Ja, je moet wat voor je auto over hebben, wat een verhaal:)
Maarten en Maarten in de hamam, jullie zien er erg grappig uit.
Groeten,
Jasper
21 November 2010 - 21:00
Haran:
Syrie is wat ver weg om jullie te ontmoeten. Maar met kerst even een biertje...jullie zijn zeker en van harte welkom. Veel plezier en leuk om jullie verslagen te lezen. Groeten Haran -
22 November 2010 - 18:21
Sander En Melinda:
Goh, jammer dat je niets spannends meemaakt. Je moet er maar het beste van maken, wieweet mag je dan blijven in de KL. Maarten ik neem aan dat je een belangrijk examen had in... wiel wisselen? Have fun en we zullen asap de vakantieplanner opstarten. -
22 November 2010 - 20:51
Toon Jeanne :
Heey Maarten en Gwenda
Leuk, spannend en avontuurlijk, dat niet alles op wieltjes loopt maakt het extra interresant kun jij mooi je tanden in zetten Gwenda Grrrrrrr
Hopelijk spreken we jullie nog met kerstmis bij jullie mam zn verjaardag
Groetjes -
03 December 2010 - 21:42
Sander En Grietje:
Lieve Gwenda,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!!
liefs x -
03 December 2010 - 21:46
Sander:
Lieve Maarten en Gwenda,
Ik heb zojuist genoten van jullie laaste reisverslag! Had inmiddels al een update gekregen van Maarten A tijdens een gezellig etentje en logeerpartijtje in jullie huis ;-). Geniet ervan!!
X uit Breda -
18 December 2010 - 15:34
Sander:
Thnx voor het lieve verjaardagskaartje!!!